Escola Valenciana demana davant les Corts la implantació del requisit lingüístic en la funció pública

                             david_reig.jpg 

 

L’escola i l’Administració són les principals vessants per garantir la normalització de la llengua al país. D’una banda, l’ensenyament en valencià dota l’alumnat de la competència lingüística necessària per a poder fer servir el valencià i el castellà de forma equilibrada. D’altra banda, Escola Valenciana fixa la necessitat de potenciar la llengua en l’àmbit de l’administració pública com a mesura fonamental d’igualtat i repecte dels drets de la comunitat de parlants. En aquests termes, l’entitat cívica reprén la demanda social que encetà fa 32 anys de regular la capacitació lingüística com a requisit per a accedir a la funció pública, formar part dels procediments de promoció interna i desenvolupar la formació tecnicolingüística. 

 

                                   xiqueta.jpg 

 

El requisit o la capacitació lingüística forma part de la qualitat del servei públic. El treballador públic demostra que posseeix la suficient competència lingüística per adaptar el seu treball a la diversitat lingüística del nostre país, a l’igual que demostra tindre la competència tècnica per a desenvolupar aquest treball. Per tant, el requisit lingüístic és condició inequívoca i imprescindible per poder exercir l’activitat laboral dins de l’administració pública.

 

Dret lingüístic: dret a la igualtat

En l’actualitat, el respecte vers els drets lingüístics individuals i col•lectius dels valencianoparlants es vulnera perquè s’incompleix el marc jurídic reflectit en l’article 7 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, i l’article 19.1 de la llei 30/1984, de Mesures de Reforma de la Funció Pública
-LMRFP-. Amb la intenció d’evitar la discriminació per raó de llengua, Escola Valenciana proposa incloure la capacitat lingüística en el decret de funció pública valenciana.

 

        pancarta-i-mes.jpg 

 

Accés a la funció pública i coneixement lingüístic

Escola Valenciana entén que el requisit lingüístic ha d’estar associat a les competències professionals de qualsevol càrrec o lloc de treball en la funció pública. La capacitació lingüística dels treballadors s’ha d’adaptar a la realitat de cada lloc de treball i a la funció que hi desenvolupen. Així, cal establir una catalogació del nivell d’especialització i de coneixements tècnics i lingüístics proporcionals a les funcions professionals. D’aquesta manera, la pròpia administració haurà d’incloure el perfil laboral i professional en el catàleg lingüístic dels llocs de treball.

 

Pedagogia i àmbit d’aplicació

Totes les administracions radicades al País Valencià han d’atendre en valencià sense cap excepció. La ciutadania té el dret de triar en igualtat de condicions el valencià o el castellà davant tots els poders públics. Aquest dret està emparat pel Tribunal Constitucional, que estableix la cooficialitat de les dues llengües en l’article 3 de la Constitució espanyola.
A les comarques castellanoparlants s’ha de garantir la informació i formació necessària per a implantar el requisit lingüístic. La introducció de la capacitació en valencià conviurà amb l’estatus lingüístic d’altres llengües acceptades també com a pròpies. Per la qual cosa, les estratègies i la pedagogia d’implantació dependran de cada context social de les comarques valencianoparlants i sempre es pararà atenció a la diversitat.

 

         iaios.jpg 

 

Formació

La formació tecnicolingüística per obtindre la certificació oportuna de capacitació lingüística per accedir a la funció pública, per participar en un procediment de promoció interna o a causa d’estar immersos en un procés de catalogació de llocs de treball en una administració concreta, ha d’estar acompanyada per altres crèdits formatius per culturalitzar els actuals i futurs funcionaris i funcionàries.

 

Acords empresarials

El valencià ha de marcar el segell de qualitat. Les empreses, organitzacions i entitats que ofereixen serveis a les administracions públiques valencianes haurien d’assumir el requisit lingüístic per a la contractació de treballadors i treballadores i garantir-los la formació laboral permanent. És important que la competència lingüística s’implante en tots els àmbits que exerceixen la seua activitat de forma complementària a l’administració pública i tenen un pes transcendental en la nostra societat civil, com és el cas de les notaries i els registres de la propietat.

 

              img_2906.jpg 

Acords estatals

La Generalitat Valenciana té la competència per a legislar a favor de la llengua i ho ha de fer de forma transversal a totes les administracions. El Govern valencià ha d’establir convenis amb l’Administració estatal perquè a les bases dels concursos de trasllats en l’àmbit judicial es valore i es puntue el coneixement de la llengua com a condició indispensable per a poder exercir la seua funció al nostre país.

 

Ensenyament en valencià

Al sector educatiu, la catalogació dels llocs de treball docent i no docent seguint el criteri i els plantejaments de la implantació del requisit lingüístic estarà associada ineludiblement a la implantació de programes d’ensenyament en valencià, atenent l’objectiu de generalitzar aquests programes a tot el sistema educatiu valencià i, sobretot, al sector de centres educatiu concertat.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: